Hänga Gubbe

Spelet Hänga Gubbe är de allra flesta bekanta med redan sedan barndomen, och det finns nog få spel som är lika tidlösa och roliga. Många spelar det första gången med familjen och andra gör det i skolan eller på dagis, och någon direkt inlärningskurva att tala om finns inte alls. Alla kan spela och alla har lika roligt, vilket gör att det är ett idealiskt och populärt chattspel.

Kort sagt går Hänga Gubbe ut på att man ska gissa ett ord på ett visst antal försök. Ursprungligen använde man papper och penna men givetvis kan man spela lika gott med tangentbord och datormus eller på en pekskärm. Man gissar med en bokstav åt gången, men i vissa fall får man gissa med hela ord, beroende på vilka regler som gäller. Ovanför ordet, eller där ordet ska skrivas, finns en ritning av en gubbe och en slags galge. Beroende på svårighetsgrad finns antingen vare sig galgen eller gubben där från början eller så finns båda, men vanligast är nog att galgen finns men gubben ritas in senare.

För varje gång som man gissar rätt skrivs bokstaven in i ordet på rätt ställe och det blir gradvis lättare, men om man gissar fel kommer man ett steg närmare att spelet avslutas. Det sker i så fall genom att gubben hängs – för varje felaktig gissning ritas ännu en del av gubben in i ritningen – varifrån spelets namn kommer. Det underlättar om det finns ett tema till ordet, men återigen beror det på önskad svårighetsgrad. Att följa ett tema som till exempel kändisars namn, populära filmer eller något annat som de flesta känner till gör spelet mer rättvist.

Hänga Gubbe är ett utmanande men roligt tidsfördriv mellan omgångarna i bingospelet och är dessutom ett utmärkt spel för att spela med andra, så det passar perfekt som chattspel. Hitta en bingosajt som har gott om chattspel och du kan nästan räkna med att Hänga Gubbe finns med, så passa på att prova redan idag!